KRAČÚNOVE/SVINICA: Hľadajú možnosti financovania protipovodňových opatrení

01.11.2008 Svidník

Kračúnovce 1. novembra (TASR) - Jednou z možností ako finančne riešiť protipovodňové opatrenia, je čerpať prostriedky z európskych fondov. Starosta Kračúnoviec, najväčšej obce v okrese Svidník, Branislav Baran je ...
V rozhovore pre TASR konštatoval, že očakávaná výzva na regeneráciu sídiel, ktorá umožní čerpať prostriedky aj na protipovodňové opatrenia, v tomto smere obciam nepomôže, keďže vodné toky nespravujú.
\"Pokúšal som sa kontaktovať Žilinu, teda vodohospodársky podnik. Žiadal som o možnosť, aby vodné toky, alebo aspoň časť, dostala obec do prenájmu. Máme asi 400 metrov dlhý úsek, kde potok bol regulovaný, ale počas záplav kocky vyplavilo. Aj vodohospodársky podnik však chce realizovať protipovodňové opatrenia, takže zrejme nedôjde k nejakej zhode. O tieto prostriedky teda nebudeme môcť priamo žiadať, \" vysvetlil starosta. Dodal, že v obci majú tri až štyri kilometre ohrozených tokov, čo si vyžaduje nemalé investície a finančná pomoc z eurofondov by bola vítaná.
Podobných obcí, ktoré potrebujú \"injekciu\" z fondov, je na Slovensku veľa. Na otázku o možnostiach realizácie finančne menej náročných protipovodňových opatrení ako sú rôzne hrádzky, nádrže či mokrade, Branislav Baran odpovedal, že by sa dali urobiť v kritických úsekoch okolo vodných tokov, ale ani tieto pozemky obci nepatria.
Starosta Svinice v okrese Košice-vidiek Ľubomír Šimko na rozdiel od svojho kolegu s podobným riešením kalkuluje. Obec spolupracuje s mimovládnou organizáciou (MVO) Ľudia a voda. V projekte nazvanom Ľudová univerzita vody, ktorý vyvrcholil v závere októbra prezentáciou praktických skúseností a udelením certifikátov absolventom, mala Svinica zapojených dvoch mladých ľudí. Tí by sa mali podieľať na príprave protipovodňových opatrení, ktoré by zamedzili prívalom vody z okolitých vrchov. Podľa Šimka takéto riešenie predpokladajú na sútoku Svinického, Lečovského a Rakovského potoka, kde sa zachytávajú vody zo Slánskych vrchov.
\"Aby sme zamedzili záplavám na Svinickom potoku, chceli by sme zareagovať na to vlastnými silami a skúsiť zjednodušeným spôsobom zabrániť tomu, aby prívalové vody strhli celú časť regulovaného potoka. Možno s podporou ministerstva životného prostredia, takisto s podporou Európskeho sociálneho fondu, vyškolených ľudí, ale aj ďalších, ktorí sa zapájajú do aktivačných prác, by sme to skúsili\".
Starosta si netrúfol odhadnúť časovú postupnosť krokov, keďže ako konštatoval, pozemky, kde by dokázali vybudovať menšie nádrže, hrádze či mokrade, nie sú vlastníctvom obce. Za problém taktiež považuje vlastnícke vzťahy k vodným tokom. Podľa neho by sa mal zmeniť prístup vodohospodárov k starostom, mala by sa zmeniť koncepcia. Povodie stále len hasí problémy, čo donekonečna nepôjde. \"Treba stratégiu, ale na báze ľudského rozumu. Žijeme v tomto prostredí a ani jeden zo starostov už nechce zažiť podobné záplavy. Sme pripravení pomôcť. Samozrejme, naše rozpočty sú obmedzené, ale je tu možnosť aktivačných prác a napríklad štrukturálne fondy. Privítali by sme väčšiu ústretovosť aj zo strany vodohospodárov, aby bokom záujmu neostávali malé vodné toky, ktoré spôsobujú obciam veľké problémy, \" dodal starosta.

\"My by sme chceli zareagovať na to aj vlastnými silami, aj možno s podporou ministerstva životného prostredia, takisto s podporou Európskeho sociálneho fondu na to, aby sme - tak, ako kolega hovoril - aby sme skúsili nájsť financie na to, aby aj - či už pomocou týchto vyškolených ľudí alebo ďalších, ktorí nemajú prácu a ktorí sa zapájajú do aktivačných prác, skúsiť zjednodušeným spôsobom zabrániť, aby vlastne tie prívalové vody nestiahli celú časť regulovaného potoka\".
 

Vyberte región